Home / I - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Ilona

Semnificatia numelui Ilona

Ilona – Exista, in onomastica noastra, nume de persoana care au intrat recent in spatiul romanesc, unele dintre acestea fiind ba forme derivate, ba forme independente. In orice caz, aceste forme derivate au devenit, de-a lungul ultimelor decenii, nume independente. Un exemplu graitor in acest sens este, fara doar si poate, prenumele de fata Ilona, ce a inceput sa fie tot mai des intalnit in onomastica noastra contemporana. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest nume corespunde numelui Elena, care, la randul sau, provine de la forma de origine greceasca Helena.

Desi exista nenumarate ipoteze cu privire la etimologia acestui nume din urma, semnificatia numelui Ilona nu ar trebui sa ne puna nicio problema. Aflam, in primul rand, ca numele de origine greceasca Helena s-ar fi format de la substantivul „helane”, ce inseamna „torta, faclie”; in plus, specialistii au apropiat aceasta forma si de cuvantul „hele”, ce inseamna „stralucirea Soarelui, cladura Soarelui”. Mai mult decat atat, se pare ca acest etimon, „helane”, se afla in stransa legatura cu „swel”, un termen neatestat de la care a aparut si cuvantul latin „sol” – „soare”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Scroll To Top