Home / D - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Diana

Semnificatia numelui Diana

Diana – Multe dintre numele de persoana din onomastica noastra populare au un substrat religios, fiind calendaristice. Cu toate acestea, exista si cateva nume, ce se bucura de o mare popularitate in spatiul romanesc, care au un substrat pagan, patrunzand in onomastica religioasa pe cale culta, din mitologia romana. Un exemplu elocvent in acest sens este prenumele de fata Diana, unul dintre cele mai frumoase si deopotriva populare nume.

Pentru a stabili semnificatia numelui Diana, trebuie sa ne indreptam atentia spre zeita vanatorii, cunoscuta, la greci, drept Artemis. Diana, fiica lui Zeus si sora lui Apollo, era si zeita care proteja toate necuvantatoarele. Se pare ca forma initiala a acestui nume a fost Diviana, ce avea la baza adjectivul „dius”, ce insemna „ceresc, luminos”.

In plus, o alta ipoteza apropie numele in discutie si de cuvantul „divus”, adica „ceresc”, sau de „deus”, ce inseamna „zeu”. Chiar si asa, etimologia si semnificatia numelui Diana sunt controversate, mai ales daca tinem seama de faptul ca se crede ca prenumele in discutie ar avea la baza cuvantul „olivia”, termen neatestat. In orice caz, unii cercetatori lingvisti considera ca semnificatia numelui Diana este, fara discutie, „zana”, respectiv „divin, luminos”.

Scroll To Top