Home / D - Semnificatie nume / Semnificatia numelui David

Semnificatia numelui David

David – Prenumele de baiat David, unul dintre cele mai apreciate si deopotriva raspandite nume din lume, provine de la numele de origine ebraica Dawidh, purtat de un personaj legendar si biblic, despre care se spune ca ar fi fost regele Israelului si, de asemenea, cel care a reusit sa il invinga pe temutul Goliat. Mai mult decat atat, acestui personaj i s-a atribuit si scrierea Psalmilor. Cu toate ca detinem aceste informatii, etimologia si semnificatia numelui David este incerta.

Exista, ce-i drept, nenumarate ipoteze cu privire la aceste doua aspecte si ceea ce este foarte interesant este tocmai faptul ca fiecare teorie duce la un rezultat similar, daca nu cumva identic. Astfel, aflam ca numele Dawidh s-ar fi format de la substantivul comun „dodh”, ce inseamna „unchi”, sau chiar de la verbul „jadad”, adica „a iubi”. In plus, aceasta interpretare din urma este sustinuta de sensul din ebraica al numelui, Dawidh insemannd „iubit”. Si, in orice caz, cele doua cuvinte, substantul „dodh” si verbul „jadad”, au acelasi etimon.

Pe de alta parte, se pare ca semnificatia numelui David ar fi „iubitul parintilor”, desi mult mai plauzibila pare ipoteza potrivit careia numele in discutie ar insemna „iubit de Dumnezeu”. Problematica etimologiei si semnificatiei numelui David devine si mai interesanta, cu atat mai mult cu cat s-au descoperit, in zona Mari, cateva tablite pe care sta inscriptionat cuvantul „dawidum”, ce inseamna „conducator”. Oricum, toate aceste intepretari au legatura cu personajul legendar David, motiv pentru care se poate spune ca toate sensurile date numelui in discutie pot fi reale.

Un alt aspect demn de mentionat se refera, de aceasta data, la popularitatea numelui de persoana David in spatiul romanesc. Exista perceptia acest nume este ebraic, drept pentru care unii crestini evita sa-l foloseasca. Chiar si asa, trebuie sa admitem faptul ca acest prenume de baiat este destul de popular in onomastica romaneasca.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Scroll To Top