Home / C - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Chiriac

Semnificatia numelui Chiriac

Chiriac – Numele de baiat Chiriac ar putea fi incadrat in categoria celor care au migrat spre numele de familie, fiind aproape iesit din uz ca prenume. Acum cateva secole, numele Chiriac era foarte popular, in special in randul crestinilor, poate si datorita faptului ca avea o semnificatie clara. Astfel, cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele in discutie povine de la forma greceasca Kyriakos, compus, la randul sau, de la un adjectiv ce inseamna „apartinand lui Dumnezeu”, respectiv „dumnezeiesc”.

Se crede, de fapt, ca acest nume s-a format de la un substantiv, ce insemna „Dumnezeu”. In orice caz, datorita acestei semnificatii, numele in discutie s-a raspandit destul de rapid, intrand in onomasticonul crestin. Ceea ce este cu adevarat interesant este faptul ca numele Chiriac, desi popular in randul crestinilor, este de inspiratie pagana. La inceput, substantivul „kyrios” insemna „stapan”, cuvantul fiind folosit pentru divinitati. Inevitabil, odata cu raspandirea crestinismului, numele a capatat o alta semnificatie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Scroll To Top