Home / C - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Caius

Semnificatia numelui Caius

Caius – Deloc frecvent in prezent, numele de baiat Caius provine de la forma de origine latina Gaius; de fapt, romanii pronuntau acest nume astfel, numai ca il scriau Caius, neavand un semn grafic care sa reproduca litera „g”. Cu toate acestea, numele de persoana in discutie se bucura de o mare popularitate in randul vorbitorilor de limba latina, insa acest statut nu inseamna neaparat ca etimologia si semnificatia numelui Caius sunt clare. Potrivit unei ipoteze, acest nume ar avea la baza cuvantul gaudium, ce inseamna „bucurie”, dar aceasta intepretare nu este decat o pista falsa.

In schimb, o alta ipoteza sustine ideea potrivit careia numele de persoana Caius s-ar fi format de la cuvantul gaius, ce desemneaza numele unei pasari. Este vorba despre „cotofana”; de altfel, in limba romana, exista si cuvantul „gaie”. In sprijinul acestei teorii vine si prezenta numelui de pasare in discutie in izvoare, chiar daca a aparut dupa numele Caius. Romanii erau convinsi de o eventuala apropiere intre numele de persoana si denumirea de pasare.

In plus, inscriptiile stau marturie pentru aceasta. Aflam, de pilda, ca prenumele de baiat Caius era redat prin Vil, ce corespundea cuvantului „voltor” ori „vultur”. Inevitabil, cercetatorii lingvisti au incercat sa-i ofere acestui nume si alte intepretari. Astfel, numele Caius a fost pus in legatura cu Caenius, insa aceasta ipoteza nu s-a dovedit decat o alta pista falsa. In prezent, Caius este foarte rar intalnit ca prenume de baiat, migrand spre categoria numelor de familie.

Scroll To Top