Home / A - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Aurel

Semnificatia numelui Aurel

Aurel – Unul dintre cele mai populare nume si deopotriva vechi din spatiul romanesc a fost oferit de inventarul latinesc. Este vorba despre prenumele de baiat Aurel, care, de altminteri, face parte si din categoria numelor de familie. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca acest nume, ca si Aureliu sau Aurelia, provin de la formele Aurelius, Aurelianus sau Aurelius. Despre aceste nume de origine latina se crede ca ar proveni, la randul lor, din onomastica italica, aceiasi specialisti care au lansat respectiva ipoteza crezand ca semnificatia lor este „soare”.

Cu toate acestea, trebuie mentionat faptul ca, in limba sabinilor, acest termen care avea sensul de soare, era ausel, numai ca acesta este un cuvant neatestat. In plus, termenul ausel era format dupa numele Usil, purtat de zeul soarelui la etrusci. Prin urmare, semnificatia numelui Aurel nu ar trebui sa ne puna niciun fel de probleme, fiind deci „soare”. Mai aflam, dintr-o alta intepretare, ca numele Aurelius ar fi luat nastere de la substantivul aurum, ce inseamna „aur”.

In orice caz, in ceea ce priveste campul de sensuri, aceste doua intepretari sunt oarecum apropiate. De retinut, si totusi, este faptul ca ipoteza potrivit careia semnificatia numelui Aurel ar fi „aur” este falsa. Mai mult decat atat, cu ajutorul numelui Aurelius ar fi luat nastere, plus sufixul -anus, o alta forma, si anume Aurelianus. Cel mai faimos purtator cu un astfel de nume, ce s-a format cu sufixul -anus, a fost Caius Iulius Caesar Octavianus.

Scroll To Top