Home / A - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Ana

Semnificatia numelui Ana

Ana – Prenumele de fata Ana este, fara discutie, unul dintre cele mai raspandite si deopotriva apreciate nume de persoana atat din onomastica noastra contemporana, cat si din cea a altor popoare europene, acest nume fiind intalnit sub diverse forme. Cercetatorii lingvisti sunt de parere ca prenumele feminin Ana provine de la o forma ebraica, si anume Hannah.

In plus, in sustinerea acestei ipoteze vine si faptul ca numele ebraic in discutie a fost purtat de mai multe personaje biblice. Cu toate acestea, semnificatia numelui Ana, precum si etimologia sa nu sunt lipsite de controverse, specialistii lansand o serie de ipoteze cu privire la aceste doua aspecte importante Astfel, o prima ipoteza sustine ideea potrivit careia semnificatia numelui Ana ar fi „a avea mila, a binevoi”, aceasta teorie bazandu-se pe apropierea prenumelui feminin in discutie de sensul numelui ebraic Hannah.

Dar controversele din jurul acestui nume de persoana se refera mai degraba la ipotezele altor cercetatori lingvisti, acestia considerand ca Hannah s-a format de la un substantiv ce inseamna „mila, bunavointa”. In aparenta, aceasta teorie este apropiata de prima, cel putin in ceea ce priveste semnificatia finala. Si totusi, aceiasi specialisti lanseaza o alta ipoteza, de aceasta data, una care sustine ideea potrivit careia numele de persoana ebraic Hannah ar fi, la origini, o abreviere. Cu alte cuvinte, numele Ana s-a format prin lichidarea numelui divinitatii dintr-o anumita structura verbala, respectiv „Iahve a avut mila, Iahve s-a indurat” — de mentionat aici este tocmai faptul ca aceasta ipoteza este sustinuta de marea majoritate a specialistilor.

Prin urmare, se poate spune ca semnificatia numelui Ana este „a binevoi, a avea mila”. Un alt aspect important de urmarit ar fi legat de fenomenul de raspandire al numelui de persoana Hannah. Se pare ca, intr-un final, pe fondul popularizarii cultului dedicat fecioarei Maria, numele ebraic Hannah se raspandeste in absolut toate partile Europei, spre exemplu, doar in tarile apusene, fiind unul dintre cel mai frecvent folosite nume de botez.

Mai mult decat atat, in Ucraina, dupa numele Maria, Ana era cel mai apreciat nume, si nu intamplator, cu atat mai mult cu cat crestinismul – Noua Religie – era imbratisat de tot mai multi oameni. Ca majoritatea numelor patrunse in spatiul romanesc, si prenumele de fata Ana a intrat in onomastica noastra prin filiera slava, adapatandu-se insa sistemului limbii romane.

Popularizarea numelui si, implicit, raspandirea sa a fost pusa pe seama semnificatiei propriu-zise a numelui. Ca raspuns la aceasta popularitate, in spatiul romanesc, au aparut si cateva forme noi, derivate de la numele independent Ana, precum Anicuta, Nica, Nicuta, Ancuta, Uta, Anuta, Anisca, Cuta, Nusa, Anusa, Anisoara, Niscuta, Anuca, unele ajungand forme independente, pe cand altele au statut de hipocoristice (nume diminutive). In plus, nu lipsesc, din onomastica noastra, nici imprumuturile, mai cu seama nume formate, in onomastica altor popoare, de la Ana. In final, trebuie spus ca numele de persoana Ana face parte din acele nume frumoase si deopotriva populare, dar si interesante, mai ales ca a rezistat in fata procesului neintrerupt de modernizare a onomasticii noastre.

Scroll To Top