Home / A - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Alexandru

Semnificatia numelui Alexandru

Alexandru – Prenumele de baiat Alexandru este, fara discutie, unul dintre cele mai apreciate nume atat in onomastica popoarelor europene, cat si in spatiul romanesc, poate si datorita faptului ca are o traditie indelungata, precum si o semnificatie cunoscuta aproape tuturor. Astfel, cercetatorii lingvisti sunt de parere ca numele in discutie provine de la numele grecesc Alexandros. In plus, este aproape imposibil sa nu punem popularitatea numelui de persoana Alexandru pe seama notorietatii pe care regele macedonean a castigat-o de-a lungul timpului. In schimb, daca facem referire la onomastica din Antichitate, vom remarca faptul ca Alexandru este un nume ce apare chiar si in opera Iliada, fiind un alt nume al lui Paris. De altminteri, numele mai este prezent, de aceasta data ca o forma de genul feminin, si in Descrierea Eladei de Pausanias. In textul acestei opere cunoscute, apare un personaj, Casandra, care mai apoi primeste numele de Alexandra, insa toate aceste detalii le vom discuta la semnificatia numelui Alexandra.

Prenumele de persoana Alexandru poate fi categorisit intr-o mare familie de forme vechi, la randul lor, compuse, si anume: Alexikles si Alexarhos – promovate de celebrul Tucidide; Alexidemos – intalnit intr-o opera a lui Platon etc. Cu ajutorul acestor opere, numele de origine greceasca poate fi considerat ca o forma ce a luat nastere cu ajutorul verbului alexo, ce inseamna „a apara, a proteja”. Mai mult decat atat, in componenta numelui in discutie, se mai recunoaste si substantivul aner, respectiv andros, ce poarta sensul de „barbat, om”. Important de mentionat aici este faptul ca acest procedeu lingvistic de formare a numelor este extrem de frecvent intalnit in onomastica greceasca.

In sfarsit, pe baza tuturor acestor informatii, se poate afirma ca semnificatia numelui Alexandru este „care apara pe oameni”; totodata, este aproape imposibil sa nu remarcam ca aceasta semnificatie se potriveste, fara indoiala, personajului Paris, din Iliada lui Homer. Alexandros, forma greceasca, nu este decat o forma „tradusa” a numelui Paris, asa cum cercetatorii lingvisti au remarcat. Un alt fenomen demn de mentionat se refera la faptul ca, in unele limbi din anumite parti ale Asiei Mici, s-a format un nume de persoana Alekshandu, care, conform specialistilor, ar fi fost imprumutat mai tarziu de onomastica greceasca. Cu toate ca grecii au preluat acest nume, semnificatia acelei forme era le era total strain. Desigur, acesta nu a fost decat un motiv pentru aparitia tendintei de modificare, respectiv adaptare. In alta ordine de idei, se presupune ca forma Alekshandu a devenit Alexandros, in acest ultim caz numele avand o semnificatie clara pentru greci. Dar bineinteles, aceasta nu este decat o ipoteza, asemanarea dintre cele doua nume mentionate putand fi doar o simpla coincidenta.

Gratie popularitatii pe care Alexandru Macedon a atins-o, la cateva secole dupa moartea acestuia, numele in discutie a inceput sa apara in tot mai multe izvoare, intr-un final, raspandindu-se aproape in toate partile Europei. De pilda, este cunoscut faptul ca au existat candva orase care erau botezate dupa numele regelui Macedoniei, cum ar fi Alexandria. Si nu intamplator, cu atat mai mult cu cat temelia orasului Alexandria a fost pusa, in anii 332-331 i.Hr., de Alexandru Macedon. A existat, ba chiar, si un roman cu acest nume. Cu toate acestea, numele Alexandru avea sa traverseze o perioada de declin in ceea ce privea popularitatea sa, nemaifiind folosit la fel de frecvent. Se presupune ca abia incepand cu Evul Mediu, numele Alexandru a inceput sa fie folosit din nou cu aceeasi frecventa, insa acest fenomen de raspandire nu a avut aceeasi intensitate si in partea de est a Europei. E drept ca, la acele vremuri, „Alexandria” era un roman citit, existenta acestuia contribuind in egala masura la popularizarea numelui Alexandru.

In cele din urma, numele Alexandru avea sa intre si in spatiul romanesc, insa patrunderea acestuia nu poate fi pusa in niciun caz pe seama traducerii romanului „Alexandria”, in definitiv, pe seama influentei pe care literatura a exercitat-o asupra onomasticii noastre. Este posibil ca acest nume sa fi patruns in onomastica noastra pe filiera slava, ca marea majoritate a numelor de astazi. Prenumele masculin Alexandru ocupa si un loc important in folclorul noastru, nefiind nicio nunta in cadrul careia acest nume sa nu fie mentionat, poate si datorita faptului ca reprezinta intocmai vitejia.

Pe de alta parte, raspandirea numelui in spatiul romanesc nu se datoreaza nicicum folclorului sau, iarasi, literaturii. Iar daca ne indreptam atentia spre onomasticonul crestin, atunci cu siguranta vom constata ca acesta este raspunzator, in mare masura, de popularizarea numelui, mai ales ca a fost purtat de multi sfinti, devenind deci calendaristic. Cum s-a precizat si inainte, numele in discutie a patruns in onomastica noastra prin intermediar slav.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Scroll To Top