Home / A - Semnificatie nume / Semnificatia numelui Adrian

Semnificatia numelui Adrian

Adrian – De cateva secole incoace, onomastica noastra a manifestat o tendinta pe cat de interesanta, pe atat de justificata pentru cercetatorii lingvisti, si anume aceea de a pastra nume cu o rezonanta religioasa si, implicit, cu traditie in spatiul romanesc. Prenumele masculin Adrian, de pilda, a devenit unul dintre cele mai populare nume din onomastica noastra, raspandirea sa rapida fiind direct proportionala cu sumedenia de informatii pe care le detinem la acest moment.

Inainte de toate, este important de mentionat ca numele in discutie este pus in legatura cu latinescul Hadrianus, ce arata provenienta purtatorului, insemnand deci „de la Hadria”. Aceasta asezare ar fi, potrivit specialistilor, de origine etrusca, in Italia existand doua localitati care au purtat acest nume. Dincolo de semnificatie, ramane si ideea potrivit careia numele de persoana Adrian a fost influentat de toponimele mentionate, asa cum, de altfel, procesul de raspandire poate fi pus si pe seama popularitatii unuia dintre primii purtatori, si anume imparatul Adrian. Si acesta a purtat numele asezarii in care s-a nascut.

Asadar, etimologia si semnificatia numelui Adrian nu ar trebui sa ne puna niciun fel de probleme. Datorita acestor informatii clare, acest nume de persoana s-a raspandit in toate partile Europei, insa popularitatea sa, la unele popoare, a fost stirbita numele noi. Un loc de seama il ocupa in onomasticonul crestin. Prenumele de baiat Adrian a patruns in spatiul romanesc pe filiera slava, ca majoritatea numelor prezente astazi in onomastica noastra. Inevitabil, au luat nastere si alte forme, unele migrand spre categoria numelor de familie, cum ar fi, spre exemplu, Udriste.

Cu toate ca in prezent numele in discutie este extrem de popular, acum patru secole, Adrian era foarte rar intalnit. Abia acum doua secole, acest prenume masculin a inceput sa fie des intalnit, poate si datorita faptului ca a fost purtat de sase papi, printre care s-a numarat si Adrian al IV-lea. In spatiul romanesc, insa, raspandirea sa poate fi pusa pe seama unui alt factor, tot de natura religioasa. Fiind un nume de sfant, Adrian a rezistat in fata imprumuturilor moderne, purtatorii acestui prenume masculin sarbatorindu-si ziua de onomastica la 26 august.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Poți folosi aceste etichete HTML și atribute: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

Current day month ye@r *

Scroll To Top